Nadziewane bataty

Nie wiedziałam do jakiej kategoria zakwalifikować tą potrawę, bo jest to wegetariańska zapiekanka, sprawdzająca się na ciepłą kolację, na lżejszy obiad lub w częściach jako przystawka. Danie jest bardzo uniwersalne. Są to bataty czyli amerykańska odmiana słodkich ziemniaków, upieczone i nadziane warzywami i nabiałem. Jest pysznie! 

Składniki

  • 2 duże bataty
  • 200 g sera kanapkowo-sałatkowego 
  • 10 kawałków suszonych pomidorów z oleju
  • 2 garści rukoli lub szpinaku 
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżki tartego parmezanu
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz 

Bataty dokładnie umyć, wytrzeć i przekroić wzdłuż na pół. Blaszkę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bataty, lekko posolić i piec przez około 40 minut w 180°C.


Ser pokroić w kostkę lub rozkruszyć, dodać do niego drobno pokrojone pomidory suszone i porwaną rukolę. Gdy bataty się upieką wydrążamy część miąższu zostawiając brzegi i spód. Miąższ dodać do miski z resztą nadzienia, doprawić, wymieszać i nałożyć go do wydrążonych łódek z batatów. 


Bataty posypać parmezanem i znów wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut. Najwygodniej jeść łyżeczką.