Nie wiedziałam do jakiej kategoria zakwalifikować tą potrawę, bo jest to wegetariańska zapiekanka, sprawdzająca się na ciepłą kolację, na lżejszy obiad lub w częściach jako przystawka. Danie jest bardzo uniwersalne. Są to bataty czyli amerykańska odmiana słodkich ziemniaków, upieczone i nadziane warzywami i nabiałem. Jest pysznie!
Składniki
- 2 duże bataty
- 200 g sera kanapkowo-sałatkowego
- 10 kawałków suszonych pomidorów z oleju
- 2 garści rukoli lub szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżki tartego parmezanu
- Pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Bataty dokładnie umyć, wytrzeć i przekroić wzdłuż na pół. Blaszkę do pieczenia z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nią bataty, lekko posolić i piec przez około 40 minut w 180°C.
Ser pokroić w kostkę lub rozkruszyć, dodać do niego drobno pokrojone pomidory suszone i porwaną rukolę. Gdy bataty się upieką wydrążamy część miąższu zostawiając brzegi i spód. Miąższ dodać do miski z resztą nadzienia, doprawić, wymieszać i nałożyć go do wydrążonych łódek z batatów.
Bataty posypać parmezanem i znów wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut. Najwygodniej jeść łyżeczką.