To kolejny pomysł na schab a konkretnie na kotlety, na niedzielne drugie danie, te zaraz po rosole. Gdy szukamy alternatywę dla schabowych smażonych to tym razem proponuję kotlety duszone, w lekko pikantnym sosie śmietanowym z pieczarkami. Przepis jest banalny ale połączenia tych składników, wyśmienite co potwierdza mój mąż biorąc dokładkę.
Składniki
- 5 kotletów schabu
- 2 cebule
- 400 g pieczarek brązowych
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 12%
- pół pęczka cebuli
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka masła
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- Sól
Plastry schabu posolić, posypać pieprzem cayenne z obu stron. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim schab, po parę minut z każdej strony, tak by zamknąć pory mięsa.
Mięso zdjąć z patelni a na tym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą. Po paru minutach smażenia dodać pokrojone w plastry pieczarki i dalej smażyć. Następny krok: dolać bulion, sos sojowy i śmietankę, wymieszać i dodać kotlety. Całość dusić pod pokrywką 30 minut a na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek.