Schab w sosie śmienkowym z pieczarkami

To kolejny pomysł na schab a konkretnie na kotlety, na niedzielne drugie danie, te zaraz po rosole. Gdy szukamy alternatywę dla schabowych smażonych to tym razem proponuję kotlety duszone, w lekko pikantnym sosie śmietanowym z pieczarkami. Przepis jest banalny ale połączenia tych składników, wyśmienite co potwierdza mój mąż biorąc dokładkę.

Składniki

  • 5 kotletów schabu 
  • 2 cebule
  • 400 g pieczarek brązowych 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 200 ml śmietany 12%
  • pół pęczka cebuli
  • 1 szklanka bulionu 
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka masła 
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 
  • Sól

Plastry schabu posolić, posypać pieprzem cayenne z obu stron. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim schab, po parę minut z każdej strony, tak by zamknąć pory mięsa. 


Mięso zdjąć z patelni a na tym tłuszczu usmażyć drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą. Po paru minutach smażenia dodać pokrojone w plastry pieczarki i dalej smażyć. Następny krok: dolać bulion, sos sojowy i śmietankę, wymieszać i dodać kotlety. Całość dusić pod pokrywką 30 minut a na koniec dodać drobno pokrojony szczypiorek.