U mnie to już zrobiła się tradycja, Nowy Rok witam, nowym tu na blogu, przepisem na ciasto. W tamtym roku było ciasto Kilimandżaro które bardzo wam się spodobało bo ma duuuuużo wyświetleń, ciekawa jestem co będzie z ciastem Księżniczka. To kategoria ciast czy deserów bez pieczenia więc dla niektórych bardzo wygodna.
Składniki
- 500 g serka mascarpone
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 g dżemu z czarnej porzeczki
- 2 łyżki kakao
- 250 g herbatników
- 50 g gorzkiej czekolady
Mascarpone i śmietanka kremówka musi być dobrze schłodzona. Śmietanę ubić mikserem na wysokich obradach na sztywno a pod koniec dodać cukier puder.
Do ubitej śmietany dodać po 1 łyżce mascarpone. Wymieszaną masę podzielić na 2 części i do jednej z nich dodać kakao i też przez chwilkę zmiksować do uzyskania jednolitego koloru. Na dnie, u mnie kwadratowej blaszki 24x24 cm, wyłożyć papier do pieczenia ułożyć warstwę herbatników, większą część masy z mascarpone kakaową.
Następna warstwa to znów herbatniki, później dżem, herbatniki, większość masy białej, herbatniki, resztę masy z kakao i resztę białego kremu. Wierzch posypać startą na małych oczkach lub zmiksowaną w malakserze gorzką czekoladę.