Przepis na szybki obiad czy kolacje na ciepło zawsze jest potrzebny, a ten do takich należy. Warto mieć pod ręką recepturę na awaryjne lub bardziej leniwe dni, bo wszystkim się takie zdarzają. I tu z pomocą przychodzi półprodukt jakim są kupne, świeże kluseczki gnocchi w stylu włoskim. Cały posiłek robi się dosłownie w 20 minut !
Składniki
- 500 g gnocchi (może być kupne)
- 400 g mięsa mielonego drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej lub pomidory pelati
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w piórka, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na sporej patelnię z olejem wrzucić te warzywa, doprawić i zeszklić. Dodać mięso i smażyć do złotego koloru a następnie wlać passatę, paprykę słodka, bazylię, oregano i gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
Gnocchi ugotować w osolonej wodzie do czasu aż wypłyną, odcedzić i wyłożyć do sosu na patelni, wymieszać. Na wierzch poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę, przykryć, wyłączyć gaz i poczekać aż ser się roztopi.