Paszteciki ze szpinakiem to kolejny przepis do działu Boże Narodzenie ale ja robię je jako w ciągu roku przekąska do pracy czy przekąska na co dzień. W sezonie mrożony szpinak najlepiej zastąpić świeżym Jeśli dysponujemy mniejszą ilością czasu moje ciasto można zastąpić gotowym ciastem francuskim. A te paszteciki nadają się dla dzieci od około 1 roku życia jako BLW jeśli macie takiego maluszka na Wigilii.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 100 g drożdży
- 200 g masła
- ½ szklanki śmietany 12%
Farsz
- 450 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulkę i czosnek, chwilkę smażyć po czym wrzucić szpinak i dusić aż większość wody odparuje. Całość doprawić solą i pieprzem.
Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier i całość w szklance wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło, sól, delikatnie przemieszać i dodać śmietanę z drożdżami, jajko, żółtka (białka zostawić) i całość zagnieść na jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 7 mm na kształt kwadratu i na jeden z brzegów wyłożyć farsz i odciąć ciasto. Skleić i łączeniem położyć do spodu. Ostrym nożem pociąć na paszteciki a następnie położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak by były w odległościach. Wierzch posmarować białkami i piec w nagrzanym do 180°C aż do delikatnego zarumienienia ich z wierzchu. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta.