Karp w galarecie

Ta kategoria potraw świątecznych to przepisy i smaki od mojej babci. To z jej zeszytu z pożółkłymi już kartkami przepisałam tą recepturę. Karp w galarecie to u nas potrawa typowo wigilijna, pojawia się tylko raz w roku, w ten wyjątkowy dzień. Choć karp ma wielu zwolenników jak i przeciwników to chyba Ci drudzy nie jedli go w tej postaci, bo rzeczywiście źle przygotowana ma mulisty smak więc polecam spróbować bo naprawdę warto. 


Składniki
  • 5 filetów karpia
  • 15 g żelatyny
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 cebula
  • Listek laurowy
  • Ziele angielskie
  • 2 łyżki octu
  • Natka pietruszka
  • Sól, pieprz
W garnku ułożyć obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą ugotować z przyprawami wywar żeby warzywa zmiękły. Wyjąć warzywa najlepiej łyżką cedzakową a wywar przecedzić. Oczyszczoną rybę ugotować w wywarze ok 20 minut a po zagotowaniu dolać ocet. Wyjąć rybę, ostudzić a później wyfiletować z ości. Do gorącego wywaru dodać żelatynę i szybko mieszać. W półmisku ułożyć rybę, włożyć marchewkę pokrojoną w plastry i całość zalać wywarem z żelatyną. Udekorować natką pietruszki. Całość wystudzić i przechowywać w lodówce by dobrze stężało.