Surówka z porów i marchewki

Surówka z pora z dodatkami to klasyk, który pasuje do wszelakich dań obiadowych mięsnych, rybnych czy wege. Dodatki według własnych upodobań, można dodać ogórka kiszonego czy rodzynki. Ja nie lubię rodzynek więc je pominęłam ale one świetnie tu pasują a przed ich dodaniem sparz ich 2 łyżki wrzątkiem i dodaj odsączone. 

Składniki

  • 2 pory 
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Pory oczyścić z wierzchnich liści, jasną część dokładnie wypłukać. Pory pokrój w półksiężyce, umieścić je na sicie i sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączyć. 


Obraną marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach a obrane jabłko na tarce o dużych oczkach. Pora wymieszać z marchewką, jabłkiem, doprawić i dokładnie wymieszać. Gdy już dobrze doprawione dodać majonez i jogurt i znów wymieszać.