Sernik z białą i ciemną czekoladą

I kolejny rok za mną, tak wyjątkowy dla mnie dzień bo dziś moje urodziny. Jak co roku próbuje upiec kolejne, nowe ciasto do pracy czy dla gości. W tym roku postawiłam na serniczek z dodatkiem mascarpone, białą i gorzką czekoladą. Udekorowałam je bezikami i cukierniczą posypką. Zbierałam pochwały, ochy i achy podczas degustacji więc nie tylko ja polecam.  

Składniki

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 120 g masła
  • 800 g twarogu sernikowego mielonego
  • 500 g mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 g czekolady białej
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 5 jaj
  • 2 opakowania po 60 g budyniu waniliowego
  • 3 łyżki śmietanki 36%
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy 
  • Beziki i posypka biła do dekoracji 

Herbatniki pokruszyć, można w malakserze i połączyć je z roztopionym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (z nacięciami po bokach), przełożyć herbatniki na dno i dokładnie docisnąć a następnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 6 minut. Wyjąć i wystudzić. 
Twaróg sernikowy włożyć do misy miksera dodać, mascarpone, wsypać budynie i cukier, wbić jaja, wlać śmietankę i całość zmiksować do połączenia składników. Dodać otartą skórkę, najlepiej trzeć nad masą, żeby nie tracić aromatu oraz rozpuszczoną i wystudzoną w kąpieli wodnej 100 g białej czekolady. Gorzką czekoladę drobno pokroić i też wrzucić do masy serowej a następnie całość delikatnie wymieszać łyżką i przelać na herbatniki. Formę wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika i piec przez 1 godzinę i 20 minut. Studzić w piekarniku a już wystudzony serniczek udekorować polewą z rozpuszczonej w kąpieli białą czekoladą, bezikami i posypką cukierniczą. Serniczek wstawić do lodówki a po kilku godzinach można pokroić.