Dzięki imprezkom z przyjaciółmi w domu możemy nie tylko dobrze się bawić w wyselekcjonowanym towarzystwie ale też robić jedzonko tematyczne a co za tym idzie próbować nowych przysmaków. U mnie tematem przewodnim było jedzonko meksykańskie: guacamole, sos salsa (przepis tu na blogu), nachosy i ta tu widoczna sałatka zwana królewską. PS. nachosy polecam kłaść przed podaniem żeby za mocno nie zmiękły od sosu i były dalej chrupiące.
Składniki
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 główka sałaty lodowej
- 300 g fasoli czerwonej z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 5 ogórków konserwowych
- 3 garści pomidorki koktajlowe
- 150 g nachosów
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki keczupu
- sos tao tao lub przyprawa do dań meksykańskich
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć. Mięso mielone dodać na patelnię, doprawić przyprawą do dań meksykańskich, podsmażyć na brązowy kolor a następnie wystudzić. Na dno miski wyłożyć ręcznie porwana sałatę lodową, a na nią odsączona z płynu czerwoną fasolkę.
Na fasolkę połowę sosu powstałego z wymieszania keczupu, majonezu i przyprawy do dań meksykańskich. Kolejna warstwa to wystudzone mięso, odsączona kukurydza, pokrojone ogórki, połówki pomidorków koktajlowych i druga połowa sosu.
Nachosy ułożyć po boku miski tworząc koronę a resztę nachosów pokruszyć wykładając je na środek.