Tak, u mnie znów dynia, korzystam póki jest sezon ale tym razem w wersji wytrawnej. Podałam ją z kurczakiem w curry i kurkumą, ze świeżym szpinakiem w sosie z mleczka kokosowego. Pyszny obiad, świetnie rozgrzewa w te jesienne pochmurne dni. Proponuję podawać z ryżem.
Składniki
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 50 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- Garść szpinaku
- 2 łyżeczki płatków czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- sól, pieprz
Filety oczyścić i pokroić w kostkę a następnie doprawić je solą, pieprzem, posypać płatkami czosnku, skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą i natrzeć pasta curry. Odstawić na 30 minut. Dynię obrać i pokroić w kostkę wielkością zbliżoną do kawałków kurczaka.
Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć dynię często mieszając. Po około 5 minutach dodać filety kurczaka i tez obsmażyć po kilka minut z każdej strony. Po chwili wlać gorący bulion a po chwili mleczko kokosowe. Całość zagotować i dusić a pod koniec dodać szpinak.