Ciasto dyniowe z kremem z serka

Dynia to niekwestionowania królowa jesiennych dni przede wszystkim w zaciszu kuchni więc jest bohaterką mojego dzisiejszego ciasta. Smak dyni w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to idealne połączenie zarówno w smaku jak i zapachu a z kremem z serka  z nutą wanilii na jego wierzchu to istne niebo w gębie.  

Składniki

Ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczka soli
  • 250 ml oleju roślinnego 
  • 4 jaja
  • 280 g brązowego cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 420 g puree z dyni
Krem 
  • 250 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 120 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać suche składniki oprócz cukru: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, całość wymieszać łyżką. W drugiej misce umieść mokre składniki: olej, jaja, puree z dyni oraz cukier i cukier z wanilią a następnie ubić je do powstania jednolitej masy.  Po zmniejszeniu obrotów wsypywać partiami mieszankę suchych składników i mieszać tylko do połączenia się mas, nie za długo. Formę do pieczenia, u mnie kwadratowa, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do mniej ciasto wyrównując silikonową łyżką. Ciasto piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.

Wszystkie składniki na krem włożyć do miski miksera i zmiksować na gładka masę. Gdy ciasto już będzie wystudzone wylać kremową masę na wierzch, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum godzinę by krem mógł stężeć.