Dynia to niekwestionowania królowa jesiennych dni przede wszystkim w zaciszu kuchni więc jest bohaterką mojego dzisiejszego ciasta. Smak dyni w połączeniu z aromatycznymi przyprawami to idealne połączenie zarówno w smaku jak i zapachu a z kremem z serka z nutą wanilii na jego wierzchu to istne niebo w gębie.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- ¼ łyżeczka soli
- 250 ml oleju roślinnego
- 4 jaja
- 280 g brązowego cukru
- 20 g cukru z wanilią
- 420 g puree z dyni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać suche składniki oprócz cukru: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy, całość wymieszać łyżką. W drugiej misce umieść mokre składniki: olej, jaja, puree z dyni oraz cukier i cukier z wanilią a następnie ubić je do powstania jednolitej masy. Po zmniejszeniu obrotów wsypywać partiami mieszankę suchych składników i mieszać tylko do połączenia się mas, nie za długo. Formę do pieczenia, u mnie kwadratowa, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do mniej ciasto wyrównując silikonową łyżką. Ciasto piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 45 minut, do suchego patyczka.
Wszystkie składniki na krem włożyć do miski miksera i zmiksować na gładka masę. Gdy ciasto już będzie wystudzone wylać kremową masę na wierzch, wyrównać i wstawić do lodówki na minimum godzinę by krem mógł stężeć.