Ostatnio natknęłam się na przepis na sos beszamelowy z dodatkiem śmietany, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała tego pomysłu i zastosowałam go do tej zapiekanki. Ziemniaki z mięsem mielonym i warzywami w sosie beszamelowym to pyszne połączenie na obiad z piekarnika w te jesienne dni.
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g mięsa mielonego
- 10 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 200 g sera żółtego
- majeranek, tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano
- sól, pieprz
Sos beszamelowy
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach uważając by ich nie rozgotować następnie ostudzić, obrać i pokroić w grubsze plastry. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią pokrojoną w piórka cebulę, posolić i po chwili pokrojoną w kostkę paprykę a na końcu pieczarki pokrojone w plastry. Warzywa przełożyć na bok a na patelni podsmażyć mięso a po paru minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość smażyć aż mięso zbrązowieje często mieszając by nie powstały grudki.
W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i stopniowo wlewać mleko. Cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło a następnie dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Całość mieszać do czasu aż sos zgęstnieje.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą lub innym tłuszczem i na dno wyłożyć połowę przygotowanych składników: ziemniaki, następnie mięso, warzywa i polać też połową sosem beszamelowym a na końcu straty ser żółty.
W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę i gotową zapiekankę piec w piekarniku w 200°C przez 20 minut.