Sałatka z pieczonego kalafiora

Jeśli czytacie mnie już od jakieś czasu wiecie, że nie przepadam za rutyną, ciągle czegoś próbuje bo nudzą mi się kanapki czy to do pracy czy na kolacje. Dziś pokażę wam przepis na sałatkę z pieczonym kalafiorem z dodatkiem selera naciowego i ogórków kiszonych. Kiszonki są świetne na odporność, szczególnie teraz na sezon jesienno zimowy więc świetnie się sprawdzi do mojego lunchboxu. 

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ awokado
  • 2 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki musztry dijon
  • 2 łyżki soku z ogórków kiszonych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ czerwonej cebuli
  • 3 łyżki koperku
  • sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć na nim różyczki kalafiora, skropić oliwą, solą i pieprzem. Piec 15-20 minut aż kalafior będzie miękki i ostudzić go. W kielichu blendera zmiksować awokado, jogurt, musztardę i sok z ogórków. Do miski przełożyć kalafior, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jaja oraz w półplasterkach ogórki, posiekany w plastry seler naciowy. Całość zawartości miski polać sosem i delikatnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i posypać koperkiem.