Penne z chorizo w sosie pomidorowym

 Moja siostra przywiozła mi chorizo z samej Hiszpanii więc z chęcią wykorzystam moją ulubiona ich kiełbasę do obiadu.  Najlepszy szybki obiad to makaron i właśnie to połączenie zastosowałam, dodałam pomidory i aromatyczny świeży tymianek. Posiłek jest pyszny i rozgrzewający na tą jesienną pogodę za oknem. 

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 200 g chorizo 
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory (lub w puszce)
  • 400 g passaty pomidorowej
  • Świeży tymianek
  • parmezan lub grana panado
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente zgodnie z poleceniem producenta na opakowaniu. Cebule i czosnek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, delikatnie posolić. Chorizo obrać z osłonki, pokroić w pół księżyce i wrzucić na patelnię, całość smażyć.


Kolejny krok to pokroić w kostkę pomidory, mogą być ze skórką i wraz z passata wrzucić na patelnię. Po 10 minutach gotowania dodać garść pokrojonego tymianku i doprawić do smaku. Odcedzony makaron włożyć do sosu, wymieszać. Podawać z listkami świeżego tymianku i płatkami sera.