Moja siostra przywiozła mi chorizo z samej Hiszpanii więc z chęcią wykorzystam moją ulubiona ich kiełbasę do obiadu. Najlepszy szybki obiad to makaron i właśnie to połączenie zastosowałam, dodałam pomidory i aromatyczny świeży tymianek. Posiłek jest pyszny i rozgrzewający na tą jesienną pogodę za oknem.
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 200 g chorizo
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory (lub w puszce)
- 400 g passaty pomidorowej
- Świeży tymianek
- parmezan lub grana panado
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente zgodnie z poleceniem producenta na opakowaniu. Cebule i czosnek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, delikatnie posolić. Chorizo obrać z osłonki, pokroić w pół księżyce i wrzucić na patelnię, całość smażyć.
Kolejny krok to pokroić w kostkę pomidory, mogą być ze skórką i wraz z passata wrzucić na patelnię. Po 10 minutach gotowania dodać garść pokrojonego tymianku i doprawić do smaku. Odcedzony makaron włożyć do sosu, wymieszać. Podawać z listkami świeżego tymianku i płatkami sera.