Jak zrobić buraczkowe muffinki? Dziś przygotowałam dla was post z przepisem na te babeczki z burakiem w roli głównej. Dzięki burakowi muffinki są bardzo wilgotne a zarazem zwarte i słodziutkie. To super pomysł na pełnowartościowe drugie śniadanie dla dziecka do szkoły do lunch boxu.
Składniki
- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- ½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
- ½ szklanki startego twardego sera
- 2 jaja
- 8 łyżek oleju
- 1 średnie jabłko
- 2 ugotowane/ upieczone buraki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cukru z wanilią
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie posypka orzechowa (czasami w Lidlu), płatki migdałowe lub sezamu do posypania
Buraki ugotować lub upiec do miękkości, u mnie to około 60 minut. W pierwszej misce wymieszać składniki mokre: jaja, maślankę i olej. Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, ser, przyprawy i całość dokładnie wymieszać a następnie przełożyć do miski z mokrymi składnikami. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć buraki i surowe jabłko i połączyć z pozostałymi składnikami w misce.
Powstałą masę przełożyć do papilotek w blaszce na muffinki. Wierzch posypać posypka orzechową i piec w nagrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem przez 25 minut.