Obiad z piekarnika to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepły posiłek bo wstawię i się "samo" robi. Ten konkretny obiad wymaga trochę przygotowania ale mnie osobiście krojenie wycisza i relaksuje a tu jest trochę zabawy przy układaniu ale efekt końcowy, powiedzcie sami jest tego wart. Smak dorównuje wyglądowi więc gorąco polecam wypróbować.
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 2 bataty
- 2 pętka chorizo
- 2 kulki (2x125 g) mozzarelli
- 2 łyżki oliwy
- Zioła prowansalskie, garam masala
- Sól, pieprz
Batata i cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Cukinię i bakłażana nie odbierać ale wraz z chorizo pokroić w ciebie plasterki. Warzywa polać oliwą i posypać przyprawami.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa i chorizo prawie na sztorc i na przemian układać tworząc okrąg. Piec 45 minut pod przykryciem folii w temp 180°C.