Zapiekane warzywa z chorizo i mozzarellą

Obiad z piekarnika to jeden z moich ulubionych sposobów na ciepły posiłek bo wstawię i się "samo" robi. Ten konkretny obiad wymaga trochę przygotowania ale mnie osobiście krojenie wycisza i relaksuje a tu jest trochę zabawy przy układaniu ale efekt końcowy, powiedzcie sami jest tego wart. Smak dorównuje wyglądowi więc gorąco polecam wypróbować. 

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 bataty
  • 2 pętka chorizo
  • 2 kulki (2x125 g) mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • Zioła prowansalskie, garam masala
  • Sól, pieprz 

Batata i cebule obrać i pokroić w cienkie plastry. Cukinię i bakłażana nie odbierać ale wraz z chorizo pokroić w ciebie plasterki. Warzywa polać oliwą i posypać przyprawami. 


W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa i chorizo prawie na sztorc i na przemian układać tworząc okrąg. Piec 45 minut pod przykryciem folii w temp 180°C.