Często na forach internetowych są dyskusje odnośnie pasteryzacji słoików które napełniane były gorącym płynem i niektórzy twierdzą, że gdy w słoiku jest cebula to zwykle psuje się zawartość tego słoika. Ja powiem wam tak: ja nie pasteryzuje, mam w składzie cebulę i nic mi się nie psuje więc obalam tą tezę. W mojej pracy muszę być mocno dyspozycyjna więc zawsze muszę mieć w spiżarni awaryjny, szybki obiad a ten sos z ryżem i kurczakiem jest to jednym pysznych z rozwiązań.
Składniki
- 3 kg pomidorów
- 1 kg cebuli
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 1 słoik (450g) kukurydzy
- 1 puszka (340g) ananasa + syrop
- 1 puszka (225g) pędów bambusa w paseczkach
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- ½ łyżeczki papryki chili
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka pieprzu mielonego
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka curry
- 2 łyżki soli
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i wraz z pokrojoną cebulą i solą gotować przez 60 minut. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, ananasa, pędy bambusa i czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy oraz cukier z octem. Całość gotować kolejne 40 minut. Po tym czasie włożyć do słoików, zamknąć pokrywkami i studzić do góry dnem. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.