Planowałam grilla ale pogoda nie dopisała a bardzo miałam ochotę na cukinię więc robię taką w panierce z patelni. Mój dzisiejszy post to potrawa uniwersalna bo świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu nie tylko w upalne dni, jako przystawka do pochrupania czy kolacja. Ja lubię serwować je moim ulubionym hummusem z suszonymi pomidorami czy z sosem typu tzatziki.
- 1 cukinia
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- Olej do smażenia
- Zioła prowansalskie
- Sól, pieprz
Cukinię umyć i wraz ze skórką pokroić na plastry szerokości ok. 0,5 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wyciąć środek z każdego plastra cukinii i doprawić je. Każdy plaster obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i w bułce tartej a następnie smażyć na oleju z obu stron na złoto. Można upiec w piekarniku w 180°C.