Jak już mówiłam/ pisałam wielokrotnie, w sezonie wykorzystuję warzywa jak najczęściej. Tak, też było przy dzisiejszym szykowaniu obiadu więc wymieszałam żółtą fasolkę szparagową z wieprzowym mięsem mielonym i innymi dodatkami, szczegóły na dole. Powstał szybki i pyszny posiłek, polecam gorąco.
Składniki
- 500 g fasolki szparagowej
- 500 g mięsa mielonego
- 400 g krojonych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- szczypta kminku
- natka pietruszki
- sól, pieprz ziołowy
Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z odrobiną soli aż będzie szklista. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć wszystko, co chwilę mieszając aż się zarumieni. Dodać pomidory, przyprawić ziołami i paprykami, całość dokładnie wymieszać. Gdy sos się zagotuje dołożyć ugotowaną fasolkę, wymieszać a przed podaniem całość posypać pokrojoną natką pietruszki.