Fasolka szparagowa z mięsem mielonym

 Jak już mówiłam/ pisałam wielokrotnie, w sezonie wykorzystuję warzywa jak najczęściej. Tak, też było przy dzisiejszym szykowaniu obiadu więc wymieszałam żółtą fasolkę szparagową z wieprzowym mięsem mielonym i innymi dodatkami, szczegóły na dole. Powstał szybki i pyszny posiłek, polecam gorąco. 

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta kminku
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz ziołowy

Fasolkę umyć, odciąć końcówki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić cebulę w kostkę, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem i smażyć z odrobiną soli aż będzie szklista. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć wszystko, co chwilę mieszając aż się zarumieni. Dodać pomidory, przyprawić ziołami i paprykami, całość dokładnie wymieszać. Gdy sos się zagotuje dołożyć ugotowaną fasolkę, wymieszać a przed podaniem całość posypać pokrojoną natką pietruszki.