Sos miętowo - jogurtowy

Mięta u mnie zawsze zajmuje trochę miejsca w ogródku, bo robię z niej syrop, dodaje do sałatek czy właśnie do sosu. Ostatnio też wyczytałam że mięta swoim zapachem... odstrasza komary. Dzisiejszy sos wykorzystuje do sałatek, mięs pieczonych czy grillowanych. Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce do tygodnia ale w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Składniki

  • 180 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki)
  • 1 szklanka liści ze świeżej mięty
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
Dokładnie opłukane i wysuszone listki mięty umieścić w kielichu blendera, dodać oliwę i całość zmiksować. Dodać jogurt, cukier, sos z cytryny oraz przyprawy i całość dokładnie zmiksować do uzyskania konsystencji sosu. Gotowy sos umieścić w lodowce na minimum godzinę by smaki prze przegryzły.