Kompozycja sałatki jest jak kompozycja obrazu, lubię by było kolorowo, by cieszyło nie tylko podniebienie ale i oko. Sałatka z melona i awokado jest moją propozycją do grilla, na lunchboxu na wynos czy lekki posiłek.
Składniki
- 2 garści rukoli
- 1 mała czerwona cebula
- 125 g mini mozzarella
- ½ melona miodowego
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki ostrej musztardy np. z whisky
- 3 łyżki oliwy
Melona obrać ze skóry, wykroić z niego nasiona a miąższ pokroić w kosteczkę. Cebulę pokroić w piórka a obrane awokado w plasterki. Na talerz wyłożyć rukolę, melona, awokado, mini mozzarelę oraz cebulę a następnie skrapiamy troszkę sokiem z cytryny. Pozostały sok z cytryny wymieszać z musztardą i oliwą. Powstałym sosem polać sałatkę i dokładnie wymieszać.