Często pytacie o przepis na sałatkę do słoika na zimę z cukinii więc proszę, oto i ona. Cukinia kiedyś kojarzona tylko z leczo czy nadziewaniem teraz zdobywa coraz więcej fanów i jest głównym bohaterem wielu przetworów, dodawana do omletów, zapiekanek czy nawet wypieków. Moja dzisiejsza propozycja na sałatkę do słoika jest z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku a zalewa z gorczycą i kurkumą.
Składniki
- 3 kg młodej cukinii
- 3 czerwone papryki
- 400 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżki soli
- 1 łyżka kurkumy
- 3 łyżeczki gorczycy
Cukinię umyć, nie obierać ale przekroić wzdłuż na pół, usunąć miąższ z pestkami i pokroić na pół wzdłuż i na cieniutkie plasterki. Paprykę umyć, obrać z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę pokrojoną w cienkie piórka i czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do pozostałych warzyw. W garnku zagotować wodę, ocet, sól, cukier, gorczycę i kurkumę co chwile mieszając by cukier się rozpuścił. Ciepłą zalewą zalać warzywa i całość dokładnie wymieszać. Miskę z warzywami przykryć ściereczką i odstawić na 12 godzin, najlepiej na noc ale postarać się kilka razy w międzyczasie wymieszać.
Do czystych słoików przełożyć sałatkę i zalać pozostałą w misce zalewie. Słoiki zakręcić i pasteryzować, jeśli na mokro to 10 minut. Przechowywać w piwnicy lub spiżarni, w chłodnym miejscu.