Co roku robię sporo przetworów bo... po prostu to lubię. Każdy kolejny słoiczek sprawia mi radość, że zamykam w nim lato i będę mogła w deszczowy listopad czy mroźny lutowy dzień zjeść pyszne i chrupiące ogórki. Te w zalewie z przyprawą gyros są pikantne i słodkie zarazem, dla mnie super do obiadu czy do kanapek.
Składniki
- 2 kg ogórków
- 2 duże marchewki
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki soli kamiennej
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 30 g przyprawy gyros - kebab
Jeśli ogórki są zbierane dzień wcześniej warto je namoczyć w zimnej wodzie ze 2 godziny, by były jędrne. Po tym czasie dokładnie umyć ogórki, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki - około 4- 5mm. Ogórki włożyć do sporej miski, zasypać je solą, dokładnie wymieszać i odstawić.
Cebulę obrać i pokroić dość drobno a czosnek w wąskie paseczki. Obrana marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki, można użyć szatkownicy, ja wole ręcznie. Wszystkie warzywa dodać do ogórków i zalać octem, cukrem, olejem i przyprawa gyros. Całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę z zawartością na około 6 godzin i co jakiś czas zamieszać.
Po tym czasie ogórki z warzywami i zalewą przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować dowolną metodą, jeśli na mokro to przez 10 minut.