Ogórki w zalewie gyros

 Co roku robię sporo przetworów bo... po prostu to lubię. Każdy kolejny słoiczek sprawia mi radość, że zamykam w nim lato i będę mogła w deszczowy listopad czy mroźny lutowy dzień zjeść pyszne i chrupiące ogórki. Te w zalewie z przyprawą gyros są pikantne i słodkie zarazem, dla mnie super do obiadu czy do kanapek.


Składniki

  • 2 kg ogórków 
  • 2 duże marchewki
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • ½ szklanki oleju rzepakowego 
  • 30 g przyprawy gyros - kebab
Jeśli ogórki są zbierane dzień wcześniej warto je namoczyć w zimnej wodzie ze 2 godziny, by były jędrne. Po tym czasie dokładnie umyć ogórki, osuszyć i pokroić w grubsze plasterki - około 4- 5mm.  Ogórki włożyć do sporej miski, zasypać je solą, dokładnie wymieszać i odstawić.  


Cebulę obrać i pokroić dość drobno a czosnek w wąskie paseczki. Obrana marchewkę pokroić w cieniutkie plasterki, można użyć szatkownicy, ja wole ręcznie. Wszystkie warzywa dodać do ogórków i zalać octem, cukrem, olejem i przyprawa gyros. Całość dokładnie wymieszać i odstawić miskę z zawartością na około 6 godzin i co jakiś czas zamieszać.  


Po tym czasie ogórki z warzywami i zalewą przełożyć do słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować dowolną metodą, jeśli na mokro to przez 10 minut.