Latem, chyba nie tylko u mnie, królują wypieki ze świeżymi owocami, bo trzeba korzystać gdy są świeże, łatwo dostępne i tanie. Padło na ciasto drożdżowe z malinkami i borówkami amerykańskimi.
Składniki
ciasto
- 650 g mąki pszennej
- 6 łyżek oleju
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- ulubiony aromat
- szczypta soli
masa serowa
- 900 g sera kanapkowo-serowego
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
dodatkowo
- borówki, maliny, jagody lub jeżyny
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Do miski wlać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Dodać jaja, sól i przesianą mąkę a następnie zacząć wyrabiać, pod koniec wlać olej i kilka kropli aromatu. Ciasto wyłożyć do foremki, u mnie kwadratowa, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na masę serową mikserem wymieszać ze sobą na gładką konsystencję i wyłożyć ją na ciasto w foremce. Na ser wyłożyć umyte owoce a z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku do suchego patyczka.