Ciasto drożdżowe z owocami i masą serową

Latem, chyba nie tylko u mnie, królują wypieki ze świeżymi owocami, bo trzeba korzystać gdy są świeże, łatwo dostępne i tanie. Padło na ciasto drożdżowe z malinkami i borówkami amerykańskimi. 


Składniki 

ciasto

  • 650 g mąki pszennej 
  • 6 łyżek oleju
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • ulubiony aromat
  • szczypta soli
masa serowa
  • 900 g sera kanapkowo-serowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
dodatkowo
  • borówki, maliny, jagody lub jeżyny
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki

Do miski wlać mleko, wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Dodać jaja, sól i przesianą mąkę a następnie zacząć wyrabiać, pod koniec wlać olej i kilka kropli aromatu. Ciasto wyłożyć do foremki, u mnie kwadratowa, wyłożonej papierem do pieczenia. 
Wszystkie składniki na masę serową mikserem wymieszać ze sobą na gładką konsystencję i wyłożyć ją na ciasto w foremce. Na ser wyłożyć umyte owoce a z masła, cukru i mąki wyrobić kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku do suchego patyczka.