Śniadanie na ciepło w środku tygodnia oznacza tylko tyle że jestem na urlopie. Jak wiecie nie lubię rutyny a jajka to jedno z moich ulubionych potraw na śniadanie więc wymyślam je w różnych wersjach. Była tu już szakszuka klasyczna a dziś pokazuje wam ją na zielono. Co myślicie o tej wersji? Swoją drogą wczoraj będąc w Gdyni w hotelu #willawincent jadłam pyszną klasyczną szakszukę. Tu cukinia, już ogródka a szpinak dostałam od cioci z działki więc sezonowo, pysznie i zdrowo zapowiada się ten dzień.
Składniki
- 150 g cukinii (ze skórką)
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 jajka
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
Na patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć czosnek a następnie dodać pokrojoną w cienkie półplastry cukinię, podsmażyć ją do miękkości. Następnie na patelnie dodać delikatnie poszarpany szpinak, wymieszać i smażyć do czasu aż zwiędnie. Całość doprawić solą, oregano i pieprzem. w warzywach wydrążyć dwa otwory i wbić w nie jaja a następnie posyp je solą i pieprzem. Całość smażyć pod przykryciem aż do całkowitego ścięcia się białek, żółtko powinno zostać płynne.