Truskawki w syropie na zimę

 Sezon na truskawki zbliża się ku końcowi więc teraz truskawki są bardzo słodkie, tanie i łatwo dostępne. Właśnie dlatego teraz, że są najlepsze ja wybieram je na przetwory. Dziś publikuję banalny przepis ale pyszny efekt na truskawki w słodkim syropie. Mój syn uwielbia takie truskawki wyjadać prosto ze słoiczka a ja lubię je do owsianki, deserów czy naleśników. 

Składniki

  • 2 kg truskawek
  • 1 litr wody
  • 4 łyżki cukru
Truskawki umyć, pozbawić szypułek i włożyć do słoiczków, do pełna. Wodę zagotować, rozpuścić w niej cukier. Gorącym syropem zalać truskawki, natychmiast zakręcić nakrętkami. Pasteryzować 10 minut. Słoiki wyjąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia przykryte ręcznikiem lub kocem. Wystudzone przechowywać w chłodnym miejscu typu spiżarnia czy piwnica.