Makaronowa sałatka z arbuzem i halloumi.

Gdy lato w pełni a upał doskwiera stawiam na lekkie sałatki. Ta dzisiejsza jest drobnym makaronem, z pysznym serem halloumi i soczystym arbuzem i ogórkiem. Całość tworzy orzeźwiający, lekkostrawny a zarazem syty posiłek. Ser halloumi można zastąpić małymi kulkami mozzarelli lub fetą. 

Składniki

  • 200 g makaronu małe muszelki (conchigliette piccole) 
  • 500 g arbuza
  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • 225 g sera halloumi
  • ½ cebuli czerwonej 
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sól, pieprz 

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić w półksiężyce, arbuza pokroić w trójkąty a cebulę w piórka. Całość włożyć do miski i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, octem i miętą. Całość oprószyć solą i pieprzem. Ser pokropić w plastry, skropić oliwą i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy ser ułożyć na sałatce.