Gdy lato w pełni a upał doskwiera stawiam na lekkie sałatki. Ta dzisiejsza jest drobnym makaronem, z pysznym serem halloumi i soczystym arbuzem i ogórkiem. Całość tworzy orzeźwiający, lekkostrawny a zarazem syty posiłek. Ser halloumi można zastąpić małymi kulkami mozzarelli lub fetą.
Składniki
- 200 g makaronu małe muszelki (conchigliette piccole)
- 500 g arbuza
- 4 sztuki ogórków gruntowych
- 225 g sera halloumi
- ½ cebuli czerwonej
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- sól, pieprz
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta i ostudzić. Ogórki obrać i pokroić w półksiężyce, arbuza pokroić w trójkąty a cebulę w piórka. Całość włożyć do miski i wymieszać z 2 łyżkami oliwy, octem i miętą. Całość oprószyć solą i pieprzem. Ser pokropić w plastry, skropić oliwą i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowy ser ułożyć na sałatce.