Szaszłyki mięsno - ziemniaczane

Sezon na grilla w pełni więc mam dla was kolejny przepis z którym się z wami podzielę. Są to szaszłyki ale ziemniaczano - mięsne. Młode ziemniaki świetnie się tu sprawdzają, wybieraj te niewielkie i podobnego rozmiaru. Ja podałam z sałatką ze świeżych warzyw z fetą i mam pełnowartościowy obiad. 

Składniki

  • 10 małych ziemniaczków
  • ok 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • suszony cząber
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki otrębów 
  • 2 łyżki bułki tartej 
  • sól, pieprz
Ziemniaki umyć, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. W misce wymieszać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, otręby oraz przyprawy. Z masy mięsnej i zwilżonymi woda rękami uformować kulki mięsne wielkością zliżone do ziemniaków. Obgotowane ziemniaki i pulpety naprzemiennie nabić na patyczki do szaszłyków. Gotowe patyczki ułożyć na tacce i grillować z obu stron do zarumienienia.