Sezon na grilla w pełni więc mam dla was kolejny przepis z którym się z wami podzielę. Są to szaszłyki ale ziemniaczano - mięsne. Młode ziemniaki świetnie się tu sprawdzają, wybieraj te niewielkie i podobnego rozmiaru. Ja podałam z sałatką ze świeżych warzyw z fetą i mam pełnowartościowy obiad.
Składniki
- 10 małych ziemniaczków
- ok 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- suszony cząber
- szczypta ostrej papryki
- 2 łyżki otrębów
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Ziemniaki umyć, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. W misce wymieszać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą, otręby oraz przyprawy. Z masy mięsnej i zwilżonymi woda rękami uformować kulki mięsne wielkością zliżone do ziemniaków. Obgotowane ziemniaki i pulpety naprzemiennie nabić na patyczki do szaszłyków. Gotowe patyczki ułożyć na tacce i grillować z obu stron do zarumienienia.