Schab po bałkańsku z papryką i pieczarkami

Schab po bałkańsku to przepis który kiedyś wyszukałam w internecie i od razu przypadł mi do gustu. Szukałam przepisu na schab ponieważ lubię eksperymentować z różnymi sposobami na potrawy a nie tylko klasyki jak kotlet schabowy. W tym sposobie na mięso jest pysznie, kolorowo i przy okazji warzywa, które są na talerzu a to zawsze na wagę złota. 


Składniki

  • 500 g schabu bez kości
  • 1 czerwona papryka
  • 250 g pieczarek
  • 4 pomidory lub 400g pomidorów pelati
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Schab pokroić w plastry a później w paseczki 3-4 cm, całość przyprawić solą i pieprzem. Schaby smażyć na patelni na oleju aż będzie ładnie zarumieniony i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić masło i smażyć pokrojoną w piórka cebulkę i ząbek czosnku. Po 5 minutach dodać mięso i pokrojone w słupki pieczarki oraz paprykę. Dusić kolejne 10 minut a następnie dodać pomidory oraz pokrojonego w paseczki ogórka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić kolejne 15 minut.