Schab po bałkańsku to przepis który kiedyś wyszukałam w internecie i od razu przypadł mi do gustu. Szukałam przepisu na schab ponieważ lubię eksperymentować z różnymi sposobami na potrawy a nie tylko klasyki jak kotlet schabowy. W tym sposobie na mięso jest pysznie, kolorowo i przy okazji warzywa, które są na talerzu a to zawsze na wagę złota.
Składniki
- 500 g schabu bez kości
- 1 czerwona papryka
- 250 g pieczarek
- 4 pomidory lub 400g pomidorów pelati
- 1 ogórek kiszony
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
Schab pokroić w plastry a później w paseczki 3-4 cm, całość przyprawić solą i pieprzem. Schaby smażyć na patelni na oleju aż będzie ładnie zarumieniony i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni rozpuścić masło i smażyć pokrojoną w piórka cebulkę i ząbek czosnku. Po 5 minutach dodać mięso i pokrojone w słupki pieczarki oraz paprykę. Dusić kolejne 10 minut a następnie dodać pomidory oraz pokrojonego w paseczki ogórka. Całość doprawić solą, pieprzem i papryką i dusić kolejne 15 minut.