Kolacja na bogato to sałatka ze szparagami, wędzonym łososiem i jajami przepiórczymi. Co sądzisz o tym połączeniu? Ja je uwielbiam i teraz w sezonie wykorzystuję ją tylko mogę. Jak to z tymi sałatkami jest są idealne na wynos do pracy czy na piknik.
Składniki
- różne rodzaje sałat
- 500 g szparagów
- 200 g wędzonego łososia
- 1 awokado
- 6 jaj przepiórczych
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
sos
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka chrzanu
- sok z ½ cytryny
- sól himalajska, pieprz biały
Szparagi opłukać, odłamać końce i pokroić je wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szparagi, posolić i podsmażyć je około 5 minut. Łososia podzielić na kawałki a awokado pokroić na półplasterki a następnie skropić cytryną łososia i awokado. Cebulę pokroić w cienkie piórka a jaja przepiórcze ugotować w wrzątku przez 5 minut. Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na talerzu, na niej ułożyć szparagi, kawałki łososia i awokado. Do sałatki dołożyć cebulę i pokrojone na pół jajeczka. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i sosem polać sałatkę.