Szparagi w cieście francuskim

Najlepsze majowe kolacje to te z moimi ukochanymi zielonymi szparagami. Dziś podzielę się z wami banalnym przepisem na szparagi w cieście francuskim z szynką i serem camembert. Mój mąż potwierdza, to danie to totalny HIT tegorocznego sezonu szparagowego !

Składniki 

  • 275 g ciasta francuskiego 
  • Ok. 10 szparagów zielonych
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 120 g sera camembert 
  • 2 łyżki startego mozzarella
Połowę ciasta francuskiego podzielić na poziome pasy szerokości 2 cm. Na drugiej połowie ciasta ułożyć szynkę i pokrojony w plastry camembert. 

Pierwszego szparaga ułożyć w pionie przy paskach i za pomocą poziomych pasków ciasta zrobić przeplatankę dokładając po kolei kolejne szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Przed podaniem posypać tartym serem mozzarella.