Najlepsze majowe kolacje to te z moimi ukochanymi zielonymi szparagami. Dziś podzielę się z wami banalnym przepisem na szparagi w cieście francuskim z szynką i serem camembert. Mój mąż potwierdza, to danie to totalny HIT tegorocznego sezonu szparagowego !
Składniki
- 275 g ciasta francuskiego
- Ok. 10 szparagów zielonych
- 6 plastrów szynki parmeńskiej
- 120 g sera camembert
- 2 łyżki startego mozzarella
Połowę ciasta francuskiego podzielić na poziome pasy szerokości 2 cm. Na drugiej połowie ciasta ułożyć szynkę i pokrojony w plastry camembert.
Pierwszego szparaga ułożyć w pionie przy paskach i za pomocą poziomych pasków ciasta zrobić przeplatankę dokładając po kolei kolejne szparagi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut. Przed podaniem posypać tartym serem mozzarella.