Sos salsa

Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowy sos salsa, taki w stylu meksykańskim. Najwięcej sosów robię teraz, wiosną i latem gdy sezon grillowy w pełni ale ten sprawdza się nie tylko do mięs, ryb czy grillowanych warzyw ale do kukurydzianych nachosów czy tortilli lub buritto jak to na meksykański sos przystało. 

Składniki

  • 400 g pomidorów pelati
  • 5 zielonych papryczek jalapeno
  • ½ papryki zielonej 
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki octu
  • 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól i pieprz 
Pomidory przełożyć do garnka. Cebule, papryki i czosnek drobno posiekać lub nawet użyć malaksera do ich rozdrobnienia i dodać je do garnka. Całość doprawić, dodać ocet i ksylitolu. Zagotowany sos gotować na średnim ogniu przez 12 minut mieszając co chwilę a po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną i znów zagotować. Ostudzony przechowywać w lodówce.