Moja dzisiejsza propozycja to pomidorowy sos salsa, taki w stylu meksykańskim. Najwięcej sosów robię teraz, wiosną i latem gdy sezon grillowy w pełni ale ten sprawdza się nie tylko do mięs, ryb czy grillowanych warzyw ale do kukurydzianych nachosów czy tortilli lub buritto jak to na meksykański sos przystało.
Składniki
- 400 g pomidorów pelati
- 5 zielonych papryczek jalapeno
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki octu
- 2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz
Pomidory przełożyć do garnka. Cebule, papryki i czosnek drobno posiekać lub nawet użyć malaksera do ich rozdrobnienia i dodać je do garnka. Całość doprawić, dodać ocet i ksylitolu. Zagotowany sos gotować na średnim ogniu przez 12 minut mieszając co chwilę a po tym czasie dodaj mąkę ziemniaczaną i znów zagotować. Ostudzony przechowywać w lodówce.