Mimo, że pogoda nie rozpieszcza nas w tą majówkę to sezon grillowy uważam za otwarty. Coraz więcej z nas szuka nowych przepisów na urozmaicenie tego posiłku. Ja w tym roku proponuję sałatkę z brokułem, pomidorami, kukurydzą i płatkami migdałowymi z sosem czosnkowym. Niektórzy nazywają tą sałatkę Brooklyn czyli grill w stylu amerykańskim 😜.
Składniki
- 1 brokuł
- 2 pomidory
- 450 g kukurydzy konserwowej
- 150 g sera feta
- 2 garście płatków migdałowych
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Brokuła umyć, podzielić na różyczki i gotować przez 4-5 minut w osolonej wodzie a później odsączyć i ostudzić. Pomidory i fetę pokroić w kostkę a kukurydzę odsączyć z zalewy. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni. Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, cały sos dokładnie wymieszać.
W przezroczystej misce składniki sałatki układać warstwami: brokuł, 3 łyżki sosu, pomidory, 3 łyżki sosu, kukurydza, 3 łyżki sosu, feta, 3 łyżki sosu i płatki migdałów.