Kurczak z brokułem i cukinią

Wraz z wiosną i nastaniem cieplejszych dni staramy się jeść bardziej lekkostrawne i lżejsze posiłki. Szczególnie dotyczy to obiadów  i właśnie dlatego dziś pokaże wam to co lubię przygotować na obiad w takie dni. Jest to filet z kurczaka z różyczkami brokułu, cukinią i pieczarkami. Można podawać jako pełny obiad z ziemniakami, tak jak to lubi mój mąż a ja osobiście wolę solo. 

Składniki

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 1 brokuł
  • ok. 300g cukinii
  • ok. 200 pieczarek
  • 2 łyżki z oliwy
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól himalajska, pieprz ziołowy
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w wodzie al dente. na suchej patelni podprażyć pestki z dyni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i włożyć na nią pokrojonego w kostkę kurczaka a następnie doprawić go solą i pieprzem. Do obsmażonego na złoto kurczaka dodać pokrojone plastry pieczarki oraz umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórą). Całość doprawić papryką i czosnkiem. Po kilku minutowym podsmażeniu gdy cukinia już zmiękła dodać brokuła i pestki dyni. Wszystko wymieszać i po kilku minutach zdjąć z ognia.