Wraz z wiosną i nastaniem cieplejszych dni staramy się jeść bardziej lekkostrawne i lżejsze posiłki. Szczególnie dotyczy to obiadów i właśnie dlatego dziś pokaże wam to co lubię przygotować na obiad w takie dni. Jest to filet z kurczaka z różyczkami brokułu, cukinią i pieczarkami. Można podawać jako pełny obiad z ziemniakami, tak jak to lubi mój mąż a ja osobiście wolę solo.
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 brokuł
- ok. 300g cukinii
- ok. 200 pieczarek
- 2 łyżki z oliwy
- 2 łyżki pestek z dyni
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- sól himalajska, pieprz ziołowy
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w wodzie al dente. na suchej patelni podprażyć pestki z dyni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni rozgrzać oliwę i włożyć na nią pokrojonego w kostkę kurczaka a następnie doprawić go solą i pieprzem. Do obsmażonego na złoto kurczaka dodać pokrojone plastry pieczarki oraz umytą i pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórą). Całość doprawić papryką i czosnkiem. Po kilku minutowym podsmażeniu gdy cukinia już zmiękła dodać brokuła i pestki dyni. Wszystko wymieszać i po kilku minutach zdjąć z ognia.