Moja dzisiejsza propozycja to frittata ze szparagami, makaronem i cukinią. To posiłek który jest wielozadaniowy bo może być sycącym obiadem, ciepłą kolacją a pokrojona na małe kawałki smaczną przekąską bo jest pyszna również na zimno. Sezon na szparagi jest krótki więc korzystajmy jak najczęściej gdy są dostępne!
Składniki
- 250 g zielonych szparagów
- 250 g makaronu penne mini
- ½ cukinii
- 6 jaj
- 100 g śmietany kremówki
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz
Makaron ugotować al dente według wskazówek producenta. piekarnik rozgrzać do 220°C. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki długości 4-5 cm a główki odłożyć na bok. Na patelni z zdejmowaną rączką (lub żeliwnym naczyniu) podsmażyć na oliwie cebulę, dodać kawałki szparagów i smażyć kilka minut. Po tym czasie dodać makaron, główki szparagów i smażyć kolejne 2-3 minuty.
Jaja, śmietanę i przyprawy wymieszać trzepaczką a następnie wlać na patelnię i smażyć 3 minuty na małym ogniu. Naczynie wstawić do rozgrzanego już piekarnika i piec aż powierzchnia będzie ścięta i lekko rumiana, u mnie to było 10 minut.