Przyszła wiosna a z nią ochota na mój zielony omlet! To przepis na wypasione, kolorowe śniadanie bo pełne warzyw. Najlepiej smakuje podane do łóżka. Zielony kolor omlet zawdzięcza rukoli ale można użyć szpinaku czy jarmużu a reszta warzyw zależna od waszych upodobań, czerwoną cebulą można zamienić na białą czy szalotkę a czerwoną paprykę na żółtą, będzie jeszcze bardziej kolorowo.
Składniki
- 3 jaja
- Garść rukoli
- ½ papryki
- 1 czerwona cebula
- ¼ cukinii
- Garść pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka tartego parmezanu
- Szczypiorek
- Szczypta kurkumy
- Sól, pierz
Pół pokrojonej cebulki podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać startą na dużych oczkach cukinię i paprykę a całość doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Rukolę i jaja zblendować i wylać na warzywa na patelni, ułożyć pomidorki i resztę cebuli a następnie przykryć pokrywka. Zostawić na małym ogniu na kilka minut aż jaja się zetną. Na koniec posypać szczypiorkiem i tartym serem.