Serowy filet z kurczaka

U mnie dziś znów obiad z piekarnika, bo to zdrowsza wersja od tej smażonej i robi się wszystko na raz a nie trzeba stać, smażyć czy przewracać na patelni. Tym razem podałam filety z kurczaka w panierce serowej do tego na blaszce poniżej pieczone ziemniaczki i bataty z surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kalarepy. 


Składniki

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 100 g wyrazistego, żółtego sera np. cheddar 
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
Oczyszczone mięso podzielić na mniejsze kawałki, w miarę równej grubości, przyprawić sola i pieprzem. W jednej miseczce wymieszać mleko z musztardami a w drugiej połączyć straty na małych oczkach ser i mąkę. 

Kawałki kurczaka należy panierować najpierw w mieszance mleka i musztard a później w serowej. Gotowe kawałki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku w 180°C przez około 35 minut.