U mnie dziś znów obiad z piekarnika, bo to zdrowsza wersja od tej smażonej i robi się wszystko na raz a nie trzeba stać, smażyć czy przewracać na patelni. Tym razem podałam filety z kurczaka w panierce serowej do tego na blaszce poniżej pieczone ziemniaczki i bataty z surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i kalarepy.
Składniki
- 3 pojedyncze filety z kurczaka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 100 g wyrazistego, żółtego sera np. cheddar
- 3 łyżki mąki
- sól, pieprz
Oczyszczone mięso podzielić na mniejsze kawałki, w miarę równej grubości, przyprawić sola i pieprzem. W jednej miseczce wymieszać mleko z musztardami a w drugiej połączyć straty na małych oczkach ser i mąkę.
Kawałki kurczaka należy panierować najpierw w mieszance mleka i musztard a później w serowej. Gotowe kawałki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i piec w piekarniku w 180°C przez około 35 minut.