Mazurek z pomarańczami

To chyba najłatwiejszy mazurek jaki znam: jest z musem pomarańczowym, na kruchym spodzie. Ten mój dzisiejszy jest troszkę za blady, za mało go przyrumieniłam ale chyba najważniejsze jest pyszny! 


Składniki

spód

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 200 g masła (prosto z lodówki)
warstwa pomarańczowa

  • 2 pomarańcze
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
dodatki
  • pomarańcza
  • płatki migdałowe
W blenderze zblendować obrane pomarańcze, cukier i sok z limonki. Powstałą mieszankę należy gotować około 15 minut, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. W misce połączyć mąkę, masło, żółtka, cukier puder i śmietanę na jednolita masę. następnie należy owinąć ją folią spożywczą i na minimum 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyciąć kółko wielkości blaszki i umieścić je w formie a z reszty ciasta zrobić warkocze i ułożyć je na obrzeżach formy. Spód formy ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez 15 minut. na upieczonym i ostudzonym spodzie rozprowadzić pomarańczowa masę. Na koniec udekorować mazurka płatkami migdałowymi i plastrami pomarańczy.