Ciasto marchewkowo - orzechowe z polewą

Ciasto na niedzielę? Tak, jestem za i moja dzisiejsza propozycja to ciasto marchewkowo - orzechowe z białą polewą. Ciacho jest wilgotne, puszyste i dość wysokie. Można zrobić w blaszce okrągłej 26 cm lub jak ja w kwadratowej.  


Składniki

  • 1½ szklanki startej marchewki
  • 1½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jaja
  • 1 kopiasta szklanka pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub migdałowego
  • ½ łyżeczki soli
polewa
  • 100 g  naturalnego serka kanapkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posypki migdałowej
  • marcepanowe marchewki dekoracyjne

Obraną marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jaja i cukry ubić na puszysto, ciągle mieszając i wąskim strumieniem wlać olej. Stopniowo dodawać mąkę i przyprawy mieszając na średnich obrotach aż do momentu gdy wszystko się połączy. Na koniec dodać marchewkę i orzechy całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Masło i miód ubić na puszysto, dodać serek i polewę wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami i ułożyć marcepanowe marchewki. Całość schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny żeby polewa się ścięła