Ciasto na niedzielę? Tak, jestem za i moja dzisiejsza propozycja to ciasto marchewkowo - orzechowe z białą polewą. Ciacho jest wilgotne, puszyste i dość wysokie. Można zrobić w blaszce okrągłej 26 cm lub jak ja w kwadratowej.
Składniki
- 1½ szklanki startej marchewki
- 1½ szklanki mąki pszennej razowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 4 jaja
- 1 kopiasta szklanka pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub migdałowego
- ½ łyżeczki soli
polewa
- 100 g naturalnego serka kanapkowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posypki migdałowej
- marcepanowe marchewki dekoracyjne
Obraną marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Jaja i cukry ubić na puszysto, ciągle mieszając i wąskim strumieniem wlać olej. Stopniowo dodawać mąkę i przyprawy mieszając na średnich obrotach aż do momentu gdy wszystko się połączy. Na koniec dodać marchewkę i orzechy całość wymieszać łyżką. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Masło i miód ubić na puszysto, dodać serek i polewę wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać migdałami i ułożyć marcepanowe marchewki. Całość schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny żeby polewa się ścięła.