Surówka z serii: klasyki też są na blogu, żeby zawsze mieć dostępność do ilości składników i ich proporcji. Z wczorajszego obiadu jakim była potrawka z kurczaka (przepis tu na blogu) została mi kapusta pekińska więc wykorzystuje ją do surówki. Jak wiadomo warzywa powinny zajmować ½ wielkości naszego talerza, to ważne w zbilansowanej diecie a ta surówka to odpowiedź na to zapotrzebowanie.
Składniki
- ½ kapusty pekińskiej
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
- 1 szalotka lub mała czerwona cebula
- 3 łyżki śmietany 12%
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
Kapustę pekińską drobno poszatkować a obraną marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulkę drobno pokroić i wymieszać wszystkie warzywa. Dodać przyprawy i śmietanę, całość dokładnie wymieszać.