Surówka z pekińskiej i kalarepy

Surówka z serii: klasyki też są na blogu, żeby zawsze mieć dostępność do ilości składników i ich proporcji. Z wczorajszego obiadu jakim była potrawka z kurczaka (przepis tu na blogu) została mi kapusta pekińska więc wykorzystuje ją do surówki. Jak wiadomo warzywa powinny zajmować ½ wielkości naszego talerza, to ważne w zbilansowanej diecie a ta surówka to odpowiedź na to zapotrzebowanie. 

Składniki

  • ½ kapusty pekińskiej
  • 1 kalarepa
  • 1 marchewka
  • 1 szalotka lub mała czerwona cebula
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz 
Kapustę pekińską drobno poszatkować a obraną marchewkę i kalarepę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 


Cebulkę drobno pokroić i wymieszać wszystkie warzywa. Dodać przyprawy i śmietanę, całość dokładnie wymieszać.