Serniczkowe placuszki

Moja córka bardzo lubi na śniadanie placuszki więc robię ich kilka rodzajów dodając do nich różne owoce czy nawet warzywa. Te dzisiejsze są jak serniczki z patelni bo głównym składnikiem jest twaróg. Dodaje do nich też jabłko więc robi się trochę szarlotka. Zwykle zrobię trochę więcej bo na zimno też świetnie smakują i biorę je na wynos. 


Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 2 jaja
  • 1 jabłko
  • ⅓ szklanki (80 ml) mleka
  • ½ szklanki (70 g) mąki pszennej
  • 2 łyżki ksylitolu/ cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Obrane jabłko zetrzeć na tarce z małymi oczkami, dodać rozgnieciony widelcem twaróg, wbić jaja, wlać mleko, dodać ksylitol i proszek do pieczenia.


Całość wymieszać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni w formie placuszków.