Schab pieczony z cebulą i jabłkami

Obiady dla większej ilości osób, czy to świąteczne czy po prostu mamy gości, najbardziej lubię gdy są z piekarnika. Mogę wtedy na raz zrobić dużą ilość a przy kotletach trzeba stać i je smażyć każdy osobno a tu mam dużą porcję na raz. Schab z tego przepisu jest mieciutki, świetnie smakuje z sosem chrzanowy który przepis dawałam kilka dni temu, soczysty i jeśli, powtarzam jeśli zostanie, można go w cienkich plastrach dać na kanapki. 

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 4 jabłka
  • 3 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego lub 1 gałązka świeżego 
  • sól, pieprz 
Schab oczyścić, oprószyć ze wszystkich stron solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym a następnie obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na suchej rozgrzanej patelni. Cebulę pokroić w piórka. Na dno naczynia żaroodpornego rozłożyć część cebuli, na środku położyć obsmażony schab i rozsypać na jego wierzch suszony rozmaryn. Resztę cebuli rozłożyć dookoła schabu. Mięso przykryć i włożyć do piekarnika, piec w 180°C przez 60 minut. W międzyczasie obrać jabłka, odciąć gniazda nasienne i pokroić je w cząstki. Po tym czasie cząstki jabłek rozłożyć wokół podpieczonego schabu i znów włożyć do piekarnika na kolejne 30 minut. Gdy już schab się upiecze rozkroić go w plastry po 10 minutach od zakończenia pieczenia, mięso musi "odpocząć" by zawiązało soki w środku a nie wypłynęły podczas krojenia.