Kolorowe, nadziewane jaja

Bez faszerowanych jaj wiele z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych bo to symbol nowego życia. Jeszcze całkiem niedawno podawane były tylko jaja z majonezem, był to klasyk ale mało zdrowy, mocno kaloryczny i... przejadł się. Dziś podajemy jaja faszerowane przeróżnymi dodatkami, moje są z awokado i dodatkowo barwione z zewnątrz burakami. Są smaczne i bardzo efektowne, zaskoczą gości nie tylko tych najmłodszych. 


Składniki

  • 5 jaj
  • 1 awokado
  • 2 buraki
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu naturalnego 
  • sól, pieprz biały
Dzień przed podaniem jaj należy je ugotować na twardo, ostudzić i obrać z łupinek. Buraki obrać, pokroić na małe części i wrzucić do garnka, dodać wodę, ocet, cukier i łyżeczkę soli. Całość gotować około 3 minuty. Wywar odcedzić od buraków, bo to on będzie nam potrzebny. Gdy już się przestudzi włożyć do niego całe jaja, przykryć i odstawić na całą noc a minimum na 6 godzin. Na następny dzień wyjąć jaja z wywaru, przekroić je na pół a do miseczki wyjąć żółtka. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę a miąższ wydrążyć do żółtek. Do miseczki dodać majonez, sól pieprz i całość zblendowac na gładka masę. Do rękawa cukierniczego przełożyć mus i faszerować nim połówki jaj.