Przed Świętami Wielkanocnymi staram się trzymać post po Tłustym Czwartku i jeśli jem słodycze to raczej te zdrowe, więc szykuje przepisy fit. W tamtym roku było ciasto z białej fasoli i brownie z ciecierzycy do których serdecznie was odsyłam. W tym roku przedstawiam ciasto z kaszy manny, twarogu i bananów. Podczas pieczenia wyraźnie wyczuwalny był zapach bananów i tak samo w smaku, banany dominują.
Składniki
- ½ szklanki kaszy manny
- 3 jaja
- 100 g twarogu półtłustego
- 50 g rodzynek/ żurawiny
- 2 banany
- 1 łyżka drobnego cukru
- ½ szklanki śmietany 12%
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z rozgniecionym widelcem twarogiem i drobno pokrojonymi bananami a następnie całość utrzeć na jednolitą masę. Do masy dodać śmietanę, wymieszać łyżką, dodać kaszę mannę, żurawinę, sodę, pastę waniliową oraz gałkę muszkatołową i znów wymieszać. na koniec w kilku porcjach dodać ubite na sztywno białka i znów wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35-40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.