Ciasto z kaszy manny z bananem i twarogiem

Przed Świętami Wielkanocnymi staram się trzymać post po Tłustym Czwartku i jeśli jem słodycze to raczej te zdrowe, więc szykuje przepisy fit. W tamtym roku było ciasto z białej fasoli i brownie z ciecierzycy do których serdecznie was odsyłam. W tym roku przedstawiam ciasto z kaszy manny, twarogu i bananów. Podczas pieczenia wyraźnie wyczuwalny był zapach bananów i tak samo w smaku, banany dominują. 

Składniki

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 3 jaja
  • 100 g twarogu półtłustego 
  • 50 g rodzynek/ żurawiny
  • 2 banany
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • ½ szklanki śmietany 12%
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki pasty/ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji 
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z rozgniecionym widelcem twarogiem i drobno pokrojonymi bananami a następnie całość utrzeć na jednolitą masę. Do masy dodać śmietanę, wymieszać łyżką, dodać kaszę mannę, żurawinę, sodę, pastę waniliową oraz gałkę muszkatołową i znów wymieszać. na koniec w kilku porcjach dodać ubite na sztywno białka i znów wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 35-40 minut. Gotowe ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.