Ziemniaczana zapiekanka z pulpetami i pieczarkami

Wymyślić "co dziś na obiad" to zmora wielu osób. Staramy się by posiłki dla naszych bliskich były pyszne, różnorodne i zdrowe. Mój pomysł na dzisiejszy obiad to zapiekanka z cienko pokrojonymi ziemniakami, całymi pieczarkami a w nich mięsne pulpety a to wszystko w sosie pomidorowym i posypane serem mozzarella. Polecam gorąco, obiady z piekarnika bo są szybkie i... mało sprzątania. 

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub oregano
  • 400 g mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki bułki tartej/ otrębów/ płatków jaglanych
  • 1 jajko
  • 400 g pieczarek (wybierz równe kapelusze)
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 250 g tartego sera mozzarella
  • ½ łyżeczki cząbru
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz 
W misce połączyć mięso, drobno pokrojoną cebulę, jajko, szczyptę czosnku granulowanego, cząber, sól i pieprz. Całość połączyć ze sobą na jednolitą masę. 
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry szerokości ok 2-3 mm a następnie polać je oliwą i doprawić je ziołami włoskimi, solą i szczyptą czosnku. 
Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć plastry ziemniaków, na nie ułożyć obrane, bez ogonków pieczarki do góry blaszkami od kapelusza. Do każdej pieczarki włożyć pulpet uformowany z wcześniej przygotowanej masy mięsnej. 


Całość polać passatą pomidorową. Wstawić do piekarnika na 40 minut na temperaturę 180°C a 10 minut przed końcem pieczenia posypać mozzarellą.