Popękane ciasteczka orzechowe

Pyszne, popękane ciasteczka ze zmielonych orzechów włoskich. U mnie taki wybór bo mam do nich dostęp, są dość łatwe do zmielenia a do tego użyłam malaksera a może być młynek do kawy czy blender. W sklepach można kupić już gotowe zmielone orzechy włoskie czy laskowe. Wracając do ciasteczek są wyraźnie orzechowe, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.  


Składniki

  • 300 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 50 g mąki
  • 65 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • cukier puder do obtoczenia 

Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce ok. 1 godziny. 

Ze schłodzonego ciasta formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika i piec około 18 minut.