Pączki z serkiem mascarpone

Niektórzy twierdzą, że Tłusty Czwartek obok urodzin i Bożego Narodzenia to najlepsze święto w ciągu roku. Słodkości w tym dniu są obowiązkowe i legalne a nawet wskazane. Pączki z serkiem homogenizowanym już na blogu więc teraz czas na serek mascarpone. Moja podpowiedź bo były o to pytania, alkohol jest po to by pączki nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu, procenty wyparują więc i dzieci mogą je jeść. I jeszcze jedno gdy podczas smażenia olej będzie za gorący można wrzucić do siego obranego ziemniaka który obniży jego temperaturę. 

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru pudru + do posypania gotowych pączków 
  • 1 łyżeczki spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
Do miski włóż serek mascarpone, wbij jaja i miksuj na wysokich obrotach miksera do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, wsyp co masy serowej. Teraz całość mieszaj łyżką do połączenia się  składników a na końcu wlej alkohol i znów wymieszaj łyżką. W głębokim a szerokim garnku rozgrzej olej a gdy będzie już gotowy łyżeczka nakładaj ciasto na olej i smaż na złoto z obu stron. Gotowe pączki odłóż na talerz wyłożony papierem do pieczenia a gdy ostygną posyp cukrem pudrem.