To już 7 przepis na omleta tu, u mnie na blogu, choć mam jeszcze kilka przepisów w zanadrzu, co świadczy o tym jak bardzo je lubię! Dzisiejsze śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, serem pleśniowym blue i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie to pewność, że zaczynasz dzień od pysznego posiłku, z energią na wszystkie wyzwania.
Składniki
- 3 jaja
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 plastry wędzonego łososia
- 50 g pokruszonego sera pleśniowego, u mnie blue
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- Pieprz
Do miski wbić jaja, dodać mleko, mąkę, pokrojony szczypiorek i pieprz (bez soli bo łosoś jest słony). Całość energicznie mieszać trzepaczką by napowietrzyć tą masę. Rozgrzać patelnię z odrobina oleju i wylać masę jajeczną, podsmażyć parę minut aż jaja się zetną i przełożyć na drugą stronę. Na jedną połowę położyć łososia, ser pleśniowy, pokrojone na pół pomidorki a następnie złożyć go na pół. Po podsmażeniu wyłożyć na talerz, posypać pokrojonym szczypiorkiem.