Kurczak pod warzywo serową pierzynką

Kurczaka podawałam z ziemniakami zapiekanymi w piekarniku, upiekłam je na blaszce z piekarnika piętro niżej niż mięsko. 



Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 3 malinowe pomidorki
  • 1 dymka
  • 2 jaja
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka
Kurczaka przekroić wzdłuż na 3-4 części, posmarować musztardą i  posypać go przyprawami, odstawić. Jaja ugotować na twardo i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami. Cebulę i pomidory pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i ser również zetrzeć. Jaja, warzywa i połowę sera wymieszać z majonezem, solą i pieprzem.


 Kurczaka wyłożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia a na niego równomiernie nałożyć masę i posypać 2 połową sera. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 20 minut.