Ciasto arbuz

Szpinakowy biszkopt, krem śmietanowy, czerwona galaretka z kropelkami czekoladowymi do złudzenia przypomina owoc arbuza więc i tak się nazywa. To pyszne i lekkie ciasto to dobry pomysł by przekonać lub przemycić dzieciom trochę szpinaku ale może być pomysłem na zbliżające się Walentynki. W sezonie letnim zamiast kropek czekoladowych można użyć borówki. I mała informacja: jeśli użyjesz szpinaku mrożonego to biszkopt wyjdzie o wiele ciemniejszy i mniej zielony.


Składniki

na zielone ciasto

  • 250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) 
  • 200 g mąki
  • 2 jaja (w temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • ½ oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
krem śmietankowy
  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa
  • garść kropli czekoladowych
Świeży szpinak rozdrobnić za pomocą blendera, powinna być gęsta, drobna papka drobno posiekanych liści. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć nadmiar wody. Do misy miksera wbij jaja, wsyp cukier i całość miksuj na najwyższych obrotach. Do powstałej piany dolej cienką strużką olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny i chwile miksować do połączenia się składników. Do masy wsypać przesiana mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i piec w nagrzanym do 160°C piekarniku przez około 35 minut. Zielone ciasto wystudzić na kratce a po wystudzeniu ściąć nierówną górkę, nie będzie już potrzebna. 
Śmietanka kremówka i mascarpone powinny być schłodzone a przygotowując krem należy umieścić je w misie miksera, dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii i miksować do otrzymania gęstego kremu. 
Galaretkę rozpuścić w wodzie według zaleceń producenta i wystudzić.  
Na ciasto wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać, chwile schłodzić w lodówce. Na krem delikatnie przelać wystudzoną galaretkę i w kilkunastu miejscach zanurzyć kropelki czekoladowe. Całość schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin.